Подредување на жената

Подредување на жената (Subjection of Women) е наслов на есејот од англискиот филозоф Џон Стјуарт Mил (1806-1873) во 1861 г.,[1] кој го напишал веројатно заедно со неговата сопруга Хариет Тејлор Мил, каде дава аргументи во прилог на половата еднаквост. Објавена во 1869 г., есејот во тоа време претставувал соочување на европските конвенционални норми на гледишта за угледот на мажот и жената.

Mил ја наведува својата сопруга Хериет Тејлор Mил како соавтор на есејот, иако е ретко наведувана на публикациите. Повеќето научници од 2009 г. сметаат дека Џон Стјуарт Mил е сепак единстевниот автор на целиот есеј.[2]

Извори уреди

  1. Mill, John Stuart, 1869 (1997). The Subjection of Women. Dover Thrift Editions. стр. v. ISBN 0-486-29601-6.CS1-одржување: бројчени имиња: список на автори (link)
  2. Tong, Rosemarie (2009). Feminist Thought: A More Comprehensive Introduction. Westview Press (Perseus Books). стр. 17. ISBN 978-0-8133-4375-4.