Плоштад Магнолија

Плоштад Магнолија е плоштад во Битола, сместен во близина на Саат кулата, веднаш до Широк сокак и спротивно од црквата Свети Димитрија. Околу плоштадот има стари куќи од македонската архитектура и архитектурата од времето на Османлиското Царство кои се под наем од неколку компании, фирми и кафе барови. Битола, кој беше голем културен центар[1] во Османлиското Царство има многу интересни градби од Турците од кои многу се на Широк сокак и плоштадот Магнолија. Исто така има уметничка галерија наречена „Магаза“ и новоизградената „Стаклена зграда“.

Плоштадот Магнолија со статуата на Филип Втори Македонски
Фонтаната со Ѕвездата од Кутлеш на плоштадот Магнолија

Битола во соработка со Владата на Република Македонија го изгради споменикот на Филип Втори[2] кој е 8,5 метри висок и е околу фонтаната со Ѕвездата од Кутлеш каде има и клупи за седење.

За време на Нова година, на плоштадот Магнолија се одржува и главната прослава со познати пејачи и музичари од македонската сцена.

Наводи

уреди
  1. [1] The history of Bitola (MKD)
  2. [2] Архивирано на 14 септември 2012 г. Statue of Philip II of Macedonia in Bitola's city square (MKD)

Надворешни врски

уреди