Планината Белуха

Планината Белуха (алтајски : Ӱч-Сӱмер - „три врвови“; казашки: Мұзтау Шыңы, - „врвот на планината мраз“), се наоѓа во планините Катун и е највисокиот врв на Алтајските Планини во Русија, и највисокиот врв на системот на Јужните Сибирски Планини.[1] Се смета како дел од Светското наследство на Златните планини на Алтај.[2]

Врвот Белуха, Алтајски Планини
Врвот Белуха

Во 2008 година бил донесен закон кој гласи дека секој посетител треба да аплицира за дозвола за посебна гранична зона за да може да се влезе во областа (ако патува самостојно без да користи агенција). Странците треба да аплицираат за дозвола во регионалната канцеларија на граничната полиција на ФСБ, два месеци пред планираниот датум.[3][4]

ГеографијаУреди

Сместено во Република Алтај, Белуха е планински масив со три врва, кој се издига долж границата на Русија и Казахстан, само неколку километри северно од точката каде што оваа граница се сретнува со границата со Кина. На планината има неколку мали ледници, вклучувајќи го и ледникот Белуха. Од двата врва, источниот врв (4.506 м) е повисок од западниот врв (4.440 м).

ИсторијаУреди

Врвот Белуха првпат бил искачен во 1914 година од браќата Тронов. Повеќето искачувања на источниот врв ја следат истата јужна рута како и при првото искачување. Иако Алтај е понизок по надморска височина од другите азиски планински групи, тој е многу оддалечен и потребно е многу време и планирање за искачување.

Во летото 2001 година, тим на научници отпатувале до оддалечениот ледник на Белуха, за да ја проценат можноста за вадење на ледени јадра на таа локација. Истражувањето било спроведено од 2001 до 2003 година. Биле извлечени и анализирани и плитки и длабоки јадра од глечерите (Оливие и други, 2003; Фуџита и други, 2004). Врз основа на техниките за датирање, подлабоките јадра можно е да содржат дури 3.000-5.000 години климатски и еколошки записи. И швајцарско-руски тим го проучувал глечерот.[5]

ПоврзаноУреди

  • Највисоки поени на руските федерални субјекти
  • Список на планините Алтај
  • Список на ултраси од Централна Азија
  • Список на глечери во Русија

НаводиУреди

  1. „Mount Belukha“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 2007-07-31.
  2. „Golden Mountains of Altai“. UNESCO. Архивирано од изворникот на 18 August 2007. Посетено на 2007-07-31.
  3. „Thorn Tree - New border zone regulation/ Altai concern“. Lonely Planet.
  4. „dont you ever mind :: the great outdoors :: altai, russia, 2008“. dontmind.freeshell.org. Архивирано од изворникот на 3 March 2016. Посетено на 8 May 2009.
  5. L. DeWayne Cecil; David L. Naftz; Paul F. Schuster; David D. Susong; Jaromy R. Green. „Glaciers of Asia— THE PALEOENVIRONMENTAL RECORD PRESERVED IN MIDDLE LATITUDE, HIGH-MOUNTAIN GLACIERS—AN OVERVIEW OF THE U.S. GEOLOGICAL SURVEY EXPERIENCE IN CENTRAL ASIA AND THE UNITED STATES“ (PDF). US Geological Survey (public domain). Посетено на 2012-05-13.