Питер Хајек е британски психолог. Тој е професор по клиничка психологија и директор на Истражувачката единица за зависност од тутун на Институтот за превентивна медицина Волфсон на Универзитетот Квин Мери во Лондон.[1] Тој е познат по неговото истражување за откажување од пушење,[2] вклучувајќи ја и ефикасноста на електронските цигари за оваа намена.[3]

Образование и академска кариера уреди

Хајек докторирал на Карловиот универзитет во Прага во 1973 година. Во 1982 година, тој се преселил во Англија, каде што се приклучил на Единицата за истражување на зависности на Институтот за психијатрија. Започнал да предава на Бартс и Лондонската школа за медицина и стоматологија во 1992 година, а стекнал звање професор во 1998 година [1]

Научна работа уреди

Хајек е автор на преку 250 рецензирани трудови и помогнал да се развијат третмани за луѓе кои се зависни од пушење цигари.[4] Тој е познат по неговото истражување за електронските цигари, кои, како што рекол тој, се „барем исто толку ефикасни како никотинските фластери“ за откажување од пушење во контекст на минимална поддршка.[5] Во 2014 година, Хајек и други истражувачи објавиле труд во кој го критикувале извештајот на Светската здравствена организација за електронските цигари објавен претходно истата година, за кој рекле дека направиле „погрешни“ претпоставки.[6] Хајек изјавил за Би-Би-Си дека „...ризиците [од електронските цигари] се малку веројатни, некои веќе докажано дека не постојат, додека придобивките се потенцијално огромни“.[6] Исто така во 2014 година, Хајек е коавтор на Кокренов преглед за ефикасноста на електронските цигари за откажување од пушење; прегледот нашол ограничени докази дека тие биле ефективни за оваа намена. Хајек ги опишал резултатите од овој преглед како „охрабрувачки“.[7] Во февруари 2019 година, тој објавил „Случајно испитување на електронските цигари наспроти терапијата за замена на никотин“ во списанието „Њу Ингланд за медицина“.[8] Оваа студија покажала дека пушачите кои користеле е-цигари за да им помогнат да се откажат од пушењето имаат 83% поголема веројатност да се откажат од пушењето на една година отколку оние кои користеле конвенционална терапија за замена на никотин. Сепак, според написот за преглед на Хусеин Трабулси и сор. во мај 2020 година, студијата на Хајек, исто така, резултирала со тоа што повеќе пушачи станале двојни корисници отколку што успеале во целосна апстиненција; „Сепак, континуираната употреба и зависноста од никотин и создавањето на двојни корисници биле проблем во ова испитување. Меѓу учесниците со 1-годишна апстиненција, 80% сè уште користеле е-цигари во групата е-цигари, а 9% сè уште користеле на замена за никотин во групата за замена на никотин 52 недели подоцна. Дополнително, додека 18% од корисниците на е-цигари постигнале целосна апстиненција, 25% (110/438) станале двојни корисници на е-цигари и конвенционални цигари." [9]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 „Peter Hajek“. GRAND Website. Архивирано од изворникот на 2015-01-30. Посетено на 5 April 2015.
  2. „Safe to Quit Smoking Before Surgery, Anytime“. Fox News. 18 March 2011. Посетено на 5 April 2015.
  3. „E-cigarettes 'less harmful' than cigarettes“. BBC. 31 July 2014. Посетено на 5 April 2015.
  4. Siggins, Lorna (18 February 2014). „E-cigarettes: the Big White Hope in a life-or-death fight with tobacco“. The Irish Times. Посетено на 5 April 2015.
  5. Gallagher, James (8 September 2013). „E-cigarettes 'as effective' as nicotine patches“. BBC News. Посетено на 5 April 2015.
  6. 6,0 6,1 Triggle, Nick (5 September 2014). „E-cigarette criticisms 'alarmist' say researchers“. BBC News. Посетено на 5 April 2015.
  7. „Review of evidence finds e-cigarettes may help smokers quit“. Reuters. 17 December 2014. Посетено на 5 April 2015.
  8. Hajek, Peter; Phillips-Waller, Anna; Przulj, Dunja; Pesola, Francesca; Smith, Katie Myers; Bisal, Natalie; Li, Jinshuo; Parrott, Steve; Sasieni, Peter (30 January 2019). „A Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy“. New England Journal of Medicine. 380 (7): 629–637. doi:10.1056/NEJMoa1808779. PMID 30699054.
  9. Traboulsi, Hussein; Cherian, Mathew; Abou Rjeili, Mira; Preteroti, Matthew; Bourbeau, Jean; Smith, Benjamin M.; Eidelman, David H.; Baglole, Carolyn J. (15 May 2020). „Inhalation Toxicology of Vaping Products and Implications for Pulmonary Health“. International Journal of Molecular Sciences. 21 (10): 3495. doi:10.3390/ijms21103495. PMC 7278963. PMID 32429092.

Надворешни врски уреди