Пиратство во Сомалија

Пиратството на брегот на Сомалија се појавува во Аденскиот Залив, каналот Гвардауи и Сомалиското Море, во територијалните води на Сомалија и во други области. Првично, тоа било закана за меѓународните риболовски бродови, проширувајќи се на меѓународниот превоз од втората фаза на Граѓанската војна во Сомалија, околу 2000 година.

По распадот на сомалиската влада и распуштањето на Сомалиската морнарица, меѓународните риболовски бродови почнале да вршат нелегален риболов во сомалиските територијални води. Овие осиромашени локални резерви на риби, и сомалиските рибарски заедници реагирале со формирање вооружени групи за да ги одвратат напаѓачите. Овие групи, користејќи мали чамци, понекогаш држеле бродови и членови на екипажот за откуп. Тоа прераснало во профитабилна трговија, со големи откупни отплати. Пиратите потоа почнале да киднапираат трговски бродови. Бидејќи регионот бил засегнат од сиромаштија и корупција на владата, имало и политичка мотивација на локално ниво да се справи со кризата. Голем број невработени сомалиски младинци почнале да го гледаат тоа како средство за поддршка и егзистенција на нивните семејства.

Меѓународните организации започнале да изразуваат загриженост за новиот бран на пиратството, поради високата цена на глобалната трговија и поттик за профитерство од страна на осигурителните компании и други. Сомалиската влада е активна во полициското работење во областа, иако некои веруваат дека сака да соработува со пиратите како бедем против другите, но и за финансиска корист. Кон крајот на 2000-тите, анти-пиратската коалиција позната како Комбинирана работна група 150, која вклучила и 33 различни нации, формирала Поморска област за поморска безбедност во Аденскиот Залив. До 2010 година, овие патроли се исплателе, со постојан пад на бројот на инциденти. До ноември 2017 година, немало поголеми бродови или заложници кои останале во заложништво. Во 2017 година биле пријавени неколку инциденти на пиратство бидејќи морнариците на азиските и европските нации почнале поактивно да ги спасуваат киднапираните бродови, вклучувајќи го и најголемиот дел од превозникот ОС 35 . [1]

Историја

уреди
 
Вооружени пирати во Индискиот Океан во близина на Сомалија. После фотографирањето, членовите на екипажот на бродот отвориле оган врз бродовите на морнарицата на САД, а членовите на екипажот на бродот возвратиле со оган. Еден осомничен пират бил убиен, а 12 биле приведени (види ангажирани пиратски пловни објекти ).

Наводи

уреди
  1. „Chinese Navy Hands Pirates Over to Somali Authorities“. Maritime executive. 8 May 2017. Посетено на 22 October 2018.