Пејзаж (Маринковиќ Пенкин)

Пејзаж – слика од Љубодраг Маринковиќ Пенкин. Сликата е масло на платно, завршена во 1950 година со димензии 68 х 58 см и се наоѓа во Народниот музеј во Битола.

Пејзаж
Творец Љубодраг Маринковиќ Пенкин
Година 1937
Димензии 68 см × 58 см
Место Народен музеј - Битола

ОписУреди

На сликата „Пејзаж“ е претставен пејзаж. Во првиот преден план на сликата се две фигури на девојки – насликани не со реални елементи, слични на сенки, насликани се исправени, се движат кон внатрешноста на сликата. Во вториот план на сликата се 4 куќи, со различна големина и со детали, не целосно – со по еден ѕид, прозорец или само кров. Во третиот план на сликата се насликани се три високи тополи кои сè до крајот на сликата, а од десната стран е насликан бор – чемпрес. Во позадина неколку дрвја и навестување на некоја подалечна планина. Остатокот е небото, мирно, со воедначени потези оформено, чисто, без ниеден облак.[1]

Целата слика е без реални детали, повеќе е внатрешно чувство на авторот слично на некој неодреден сон или сеќавање на некоја далечна случка.[1]

НаводиУреди