{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Cephalophus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Петеров дујкер (Cephalophus callipygus) е вид на мала антилопа.

Петеров дујкер
Фотографирано во националниот парк Кампо Маан
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Cephalophus
Вид: Петеров дујкер
Научен назив
Cephalophus callipygus
Вилхелм Петерс, 1876

Загрозеност и живеалиште

уреди

Овој вид не е наведен како загрозен вид, бидејќи е широко распространет.[2]

Петеровиот дујкер присутен е во следниве држави: Камерун, Република Конго, Централноафриканска Република, Екваторска Гвинеја и Габон.[2] Живеалиштето на петеровиот дујкер е во дождовните шуми. Има просечна тежина од околу 18 килограми. Крзното им е сиво-кафеаво.

Наводи

уреди
  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2008). Cephalophus callipygus. IUCN Red List. Version 2008. International Union for Conservation of Nature.
  2. 2,0 2,1 Список на загрозени животни