Песочен остров

Песочен остров - остров кој во голема мерка е направен од песок. Најголемиот песочен остров во светот е Фрејзеровиот Остров.[1] Други примери за големи песочни острови се Моретон, Северниот Страдброуков Остров и Брајвиевиот Остров, кои лежат јужно од Фрејзеровиот Остров, покрај источниот брег на Австралија.

Најголемиот песочен остров во светот, Фрејзеров Остров, сместен покрај брегот на Австралија

НаводиУреди

  1. Department of the Environment, Water, Heritage and the Arts (2008). „World Heritage, Fraser Island“. Australia.