Пенливо вино е вино со значителни нивоа на јаглерод диоксид во него, што го прави газирано. Најпознат пример за пенливо вино е шампањ, кој се произведува исклучиво во регионот Шампањ во Франција. Обично пенливото вино е бело или розе, но постојат примери на црвени пенливи вина, како што се италијанскиот Брачето, Бонарда и Ламбруско, австралиското пенливо Шираз грозје и азербејскиот "Бисер на Азербејџан" направени од грозјето од Мадраса. Сладоста на пенливото вино може да се движи од многу суви стилови на брута до послаби сорти на слатки (француски за "сурови" и "слатки", соодветности).

вино

Извонредниот квалитет на овие вина произлегува од содржината на јаглеродениот диоксид и може да биде резултат на природна ферментација, или во шише, како и со традиционалниот метод, во голем резервоар дизајниран да ги издржи притисоците вклучени (како во процесот на Шармат), или како резултат на едноставна инекција на јаглерод диоксид во некои поевтини пенливи вина.

Во земјите на ЕУ, зборот "шампањ" е резервиран со закон само за пенливо вино од регионот Шампањ во Франција. Француските термини (Mousseux) и (Crémant) се однесуваат на пенливото вино кое не е направено во регионот на Шампањ, како што е (Blanquette de Limoux) произведено во Јужна Франција. Пенливи вина се произведуваат низ целиот свет и често се нарекуваат од нивното локално име или регион, како (Espumante) од Португалија, (Cava) од Шпанија, (Prosecco), (Franciacorta), (Trento DOC), Олтрепо Павезе Методо Класико и Асти од Италија (генерален италијански термин за пенливо вино се (spumante), и Cap (Classique) од Јужна Африка. Пенливи вина се произведени во Средна и Источна Европа уште од почетокот на 19 век. "Шампањ" понатаму беше популаризиран во регионот, кон крајот на векот, кога Јозеф Терли започна со производство во Унгарија користејќи француски методи, научил како чирак во Рејмс. Од тогаш, (Törley) стана еден од најголемите европски производители на пенливо вино. САД денес се значаен производител на пенливо вино, со производители во многу држави. Неодамна, производството на пенливо вино повторно започна во Обединетото Кралство по долгиот прекин.

Историја

уреди

Во виното низ историјата се забележува вознемиреност и е забележано од старогрчки и римски писатели, но причината за овој мистериозен изглед на меури не беше разбрана. Со текот на времето се припишува на месечевите мени, како и на добрите и лошите духови.

Тенденцијата на виното од регионот Шампањ како полека блеска беше забележано во средниот век, но ова се сметаше за вино и беше презрено во раното производство на Шампањ, иако го направи гордоста на другите историски области за производство на пенливи вина како што е Лимукс. Дом Перињон беше првично обвинет од неговите претпоставени во опатијата на Хаутвилерс за да се ослободат од меури бидејќи притисокот во шишињата предизвика многу од нив да пукаат во подрумот. Подоцна, кога намерното производство на пенливо вино се зголемило во почетокот на 18 век, работниците во подрумите сè уште би требало да носат тешка железната маска што личи на маска за бејзбол, за да спречи повреда од спонтано пукање шишиња. Нарушувањето предизвикано од дезинтеграцијата на едно шише може да предизвика верижна реакција, со тоа што рутински за подрумите ќе изгубат 20-90% од нивните шишиња до нестабилност. Мистериозните околности околу тогашниот непознат процес на ферментација и јаглерод гас предизвикаа некои критичари да ги наречат пенливите творби "Ѓаволовото вино".

 
дом перигон

Британците беа првите што ја видоа тенденцијата на вината од Шампањ да ја искривуваат како посакувана особина и се обиде да разберат зошто произведувале меури. Виното честопати било транспортирано во Англија во буриња со дрвени вина, каде што трговските куќи потоа го шишеле виното за продажба. Во текот на 17 век, англиското производство на стакло користело печки од јаглен и произведувало посилни, потрајни стаклени шишиња од француското стакло од дрво. Англичаните, исто така, повторно ја откриле употребата на плута затка, некогаш користена од Римјаните, но заборавена со векови по падот на Западното Римско Царство. За време на студените зими на регионот Шампањ, температурите би се намалиле толку ниско, што процесот на ферментација бил предвремено затворен, оставајќи остаток на преостанат шеќер и мирен квасец. Кога виното беше испратено до и во шишиња во Англија, процесот на ферментација ќе се рестартира кога времето ќе се загрее, а виното од затворање на плута ќе почне да гради притисок од гас на јаглерод диоксид. Кога беше отворено виното, тоа би било шарено. Во 1662 година, англискиот научник Кристофер Мерет го презентираше трудот со детали за тоа како присуството на шеќер во виното довело до тоа на крајот да блеска и дека со додавање на шеќер во вино пред да го фластери, речиси секое вино може да се направи за да се искри. Ова е еден од првите познати извештаи за разбирање на процесот на пенливо вино и дури сугерира дека британските трговци произведуваат "пенливи шампањи" пред француските шампении намерно го прават тоа.

Полупенливо вино

уреди

Целосно пенливо вино, како што е Шампањ, обично се продава со 5 до 6 атмосфери на притисок во шишето. Ова е скоро двојно повеќе од притисокот што се наоѓа во автомобилска гума. Прописите на Европската унија дефинираат пенливо вино како и секое вино со вишок од 3 атмосфери во притисок. Тие вклучуваат германски сект, шпански (Espumoso), италијански (Spumante) и француски (Crémant) или (Mousseux) вина. Полупенливи вина се дефинирани како оние со помеѓу 1 и 2,5 атмосфери на притисоци и вклучуваат германски (spritzig), италијански фризанти и француски (pétillant) вина. Количината на притисок во виното се одредува со износот на шеќер додаден за време на фазата на тираж на почетокот на секундарната ферментација со повеќе шеќер што произведува зголемен износ на гас на јаглерод диоксид и со таков притисок во виното.

 
црвено пенливо вино

Црвено пенливо вино

уреди

Додека мнозинството пенливи вина се бели или розови, Австралија, Италија и Молдавија имаат значително производство на црвени пенливи вина. Од овие Италија имаат најдолга традиција на црвено пенливо вино, како Брашето и полублескаво Ламбруско. Во Австралија, црвено пенливо вино често се прави од Шизаз грозје. "Бисер на Азербејџан" е еден вид црвено пенливо вино направено од грозјето од Мадраса во Азербејџан.

Производство

уреди
 
производство

Винокултурните и винарските практики на правење на пенливо вино имаат многу сличности со производството на мирно вино со некоја забележана дивергенција. Во лозовите насади, грозјето се бере уште рано кога сè уште има високи нивоа на киселина. Во областите како Австралија, винарите имаат за цел да го собираат грозјето од 17 до 20 ° брикс. За разлика од производство на вино, високите нивоа на шеќер не се идеални, а грозјето наменето за производство на пенливо вино може да биде собрано со повисоки приноси. Се води грижа за да се избегнат танини и други фенолни соединенија со многу премиум производители кои сè уште сакаат да жетват со рака, наместо да ризикуваат механичка берба која може да ги подели бобинки и да ја поттикне мацерацијата помеѓу кожите и сокот. Куќата за печатот е често блиску до лозјето каде што грозјето може брзо да се притисне и да се оддели од нивните кожи. Црвеното вино грозје како Пино ноар може да се користи во производството на бели пенливи вина, бидејќи нивниот сок е првично чист и подоцна е затемнето црвено преку изложување на пигменти во боја во кожи од грозје. Додека некои изложување на кожата може да биде пожелно во производството на розени пенливи вина и некои бланко денири (бело од црнците), повеќето производители на пенливо вино преземаат проширени мерки на претпазливост за да го ограничат количеството на контакт со кожата.

Примарната ферментација на пенливо вино почнува како и повеќето други вина, иако винарите можат да изберат да користат специјално одгледувани пенливи вински квасеци. Вината може да поминат низ малолактична ферментација, иако производителите кои сакаат да направат овошни, поедноставни вина најчесто се откажуваат од овој чекор. По ферментација, основните вина потоа се мешаат за да се формира чувар. Додека постојат примери на варијатични пенливи вина, како што се бланка де бланки (бели белковини) направени од 100% Шардоне, повеќето пенливи вина се мешавини од неколку сорти грозје, лозови насади и винарии. Производителите со широк пристап до грозје ќе користат вина од неколку стотици основни вина за да создадат мешавина што ќе го одразува "кујнскиот стил" на нивното не-гроздобер вино. Тоа е преку започнување на секундарна ферментација која го разликува производството на пенливо вино и му дава на виното карактеристични "меурчиња". Еден од производите на ферментацијата е создавањето на гас на јаглерод диоксид. Додека овој гас може да биде ослободен за време на првата ферментација, се прават напори за време на втората ферментација за да се задржи гасот и да се раствори во виното. Ова создава висок притисок во шишето за вино (во просек околу 5 атмосфери) и производителите на вино се грижат да го спакуваат виното во силни стаклени шишиња. Кога виното е отворено и се става во чаша, гасот се ослободува и виното станува пенливо.

Средна ферментација

уреди
 
Ферментација

Постојат неколку методи кои се користат за извршување на оваа секундарна ферментација. Најпознат е традиционалниот или "шампањскиот метод" каде што базната сава е флаширана со мешавина од шеќер и квасец. Воведувањето на свеж квасец и извор на храна (шеќер) го активира процесот на ферментација во шишето на кое ќе се продава виното. Преку процесот на загадување и на крајот распаѓање, мртвите квасецни клетки (лисја) се отстранети од виното додека сè уште го одржува растворениот гас на јаглерод диоксид. Мешавина од доза од свежо вино и некој шеќерен сируп се користи за прилагодување на нивото на сладост на виното откако се разграбува.

Во претходниот метод на метафонот, чекорот на распаѓање се прескокнува и виното се продава со лисјата што сè уште се присутни како талог во виното. Во методот на пренос, откако вината се поминале низ традиционалната метода, вклучувајќи ги загадувањето и распарчувањето, шишињата се празнат во голем резервоар, каде што потоа се префрлаат во вино шишиња со мал и голем формат, како што се 3 литарски jeroboam и мали подели големини кои се користат на авиокомпании. Бројни производители на квалитет во светот користат "Традиционален" метод за да ги направат своите пенливи вина.

Методот (Charmat) се одвива во резервоарите за ферментација од не’рѓосувачки челик кои се под притисок. Мирисот на свеж квасец и шеќер се додава на виното кое брзо го стимулира ферментацијата во животната средина под притисок. Виното потоа се лади, се разјаснува и флашира со помош на филер со притисок. Процесот на вбризгување на јаглерод (или карбонизација), методот што се користи за да се направи газирана сода, не вклучува иницирање на секундарна ферментација, туку навлегување на гас на јаглерод диоксид директно во виното. Овој метод произведува големи меури кои брзо се распаѓаат и обично се користат само во најевтините пенливи вина.

Меурчиња

уреди
 
меурчиња

Првичен излив на вриење се случува кога пенливото вино се врзува со сувото стакло на лиење. Овие меурчиња формираат несовршености во стаклото што ја олеснуваат нуклеацијата. Нуклеации се потребни за да се стимулира формирањето на меурчиња, бидејќи јаглерод диоксидот најпрво треба да се дифундира од винскиот раствор пред да може да излезе од стаклото и во воздухот. Истурената чаша на пенливо вино ќе ја изгуби својата пукнатина и гас на јаглерод диоксид многу побрзо отколку самото отворено шише. Пената или "мус" на виното, заедно со просечната големина и конзистентноста на меурите, може да се разликуваат во зависност од квалитетот на виното и видот на стаклото што се користи.

Просечното шише Шампањ содржи доволно јаглерод диоксид за потенцијално да произведе 49 милиони меурчиња. (Вино експерт Том Стивенсон го става бројот на 250 милиони евра.) Меурчиња првично се формираат на 20 микрометри во пречник и се прошируваат како што тие се здобијат со пловни и се искачи на површината. Кога ќе стигнат до површината тие се околу 1 милиметар. Се шпекулира дека меурите во пенливото вино може да ја забрзаат алкохолната интоксикација, помагајќи им на алкохолот побрзо да стигнат до крвотокот. Една студија спроведена на Универзитетот во Сари во Обединетото Кралство даваше субјекти еднакви количини на рамна и блескава Шампањ која ги содржи истите нивоа на алкохол. По 5 минути по консумирањето, групата што имала пенливо вино имаше 54 милиграми алкохол во крвта, додека групата која го има истото пенливо вино, само рамно, има 39 милиграми.

Француско пенливо вино

уреди

Најпознат пример на пенливо вино е оној на Шампањ од винскиот регион Шампањ во Франција. Во просек, Шампањ е одговорен за околу 8% од светското производство на пенливо вино со многу други региони кои го имитираат стилот на шампањ во обете грозје (главно Chardonnay, (Pinot noir) и (Pinot) (Meunier) и методи за производство - понекогаш се нарекува и "Шампањ метод ". Француските пенливи вина направени според методот на ферментација на Шампањ во шишето, но понекогаш користат различни сорти на грозје, се познати како Креманти, а се регулирани според нивните прописи за Опилација на оргината (AOC). Друг стил на пенливо вино пронајден во Франција се оние кои се направени според предците на метрото, кои го прескокнуваат процесот на распаѓање и произведуваат вина со мала сладост и сè уште ги содржат честичките од мртвите материи од квасец во вид на ѓулиња во шишето. Регионите на (Gaillac), (Limoux) и (Clairete de Die) се најпознатите производители на вина од предци на метрополи.

 
Француско пенливо винно

Шампањ

уреди

Шампањ се произведува во екстремна гледна точка на витикултурни околности, каде што грозјето се бори за созревање во долготрајната сезона на раст. Пространото климатско време ги ограничува сорти на грозје и видовите на вино што може да се направат, но во овој регион пенливото вино го нашла својот стандарден носител. Креветот од варовник создава грозје што има одредена рамнотежа на киселост, екстракт и богатство што е тешко да се реплицира во други делови на светот. Шампено енергично ја брани употребата на терминот "Шампањ" за да го поврзат специфичното вино произведено во винскиот регион Шампањ. Ова вклучува приговор на терминот "стил на шампањ" за да се однесува на пенливи вина произведени надвор од регионот Шампањ. Од 1985 година, употребата на терминот (champadoise) (methode) е забранета во сите вина произведени или продадени во Европската унија.

Blending е белег на шампањското вино, при што повеќето Шампањи се составен производ од неколку лозја и винарии. Во Шампањ има повеќе од 19.000 сопственици на лозови насади, од кои само 5.000 се во сопственост на производители на Шампањ. Останатите ги продаваат своите грозје на разни шампањски куќи, негатомани и задруги. Грозјето, најчесто Chardonnay, (Pinot) (noir) и (Pinot) (meunier), се користат за да се направат неколку основни вина кои се собираат заедно за да го направат Шампањ. Секое грозје додава свој уникатен отпечаток на резултатот. Шардоне е ценет поради неговата финеса и способност за стареење. Пино ноар додава овошје и овошје додека Пино менинер значително придонесува за аромата, додавајќи овошни и цветни белешки. Поголемиот дел од произведените Шампањ се не-гроздобер (или поточно, повеќе-гроздобер) мешавини. Гроздобер шампањ, најчесто најпрестижно и скапо вино во куќата, исто така, се произведува, но само во години кога производителите сметаат дека грозјето има сложеност и богатство за да го гарантира.

Друго европско пенливо вино

уреди
 
европско пенливо вино

Кава е името на еден вид шпански (главно во Каталонија, но исто така и во други региони како што се Валенсија, Ла Риоха, Арагон, Естремадура) бело или розово пенливо вино произведено главно во регионот Пенеше во Каталонија, на 40 километри југозападно од Барселона, со шампоноза од методи, но сорти на грозје различни од грозјето што се користи во изработката на Шампањ. Кава е грчки термин кој се употребувал за да се однесува на вино или винска визба ("high end") и доаѓа од латинскиот збор ("cava") што значи пештера на англиски јазик. Пештерите биле користени во раните денови на производството на Кава за зачувување или стареење на вино. [16] Денес Каас станаа интегрирани со каталонските и шпанските семејни традиции и често се консумираат на било кој вид прослави (крштевање, бракови, банкети, вечери и забави). Пенливото вино од Кава е создадено во 1872 од страна на Јозеп Равентос. Лозовите насади на Пенедес беа уништени од чумата на филоксера, а претежно црвените винови лози се заменуваа со голем број лози за производство на бело грозје. По гледањето на успехот на регионот Шампањ, (Raventós) одлучи да создаде суво пенливо вино кое станало причина за континуираниот успех на регионот. Во минатото виното било наречено шпанско шампањско (повеќе не е дозволено според правото на ЕУ), или колоквијално како шпанга на шпански или ксампани на Каталонски.

Кава се произведува во различни нивоа на сувост на виното, кои се: брутална природа, бруто (екстра суво), сек (во каталонски) seco (суво), полусек (во каталонски) (semiseco) (средно) и (dolç) (во каталонски) (dulce) слатка). Според шпанските правила (Denominación de Origen), (Cava) може да се произведува во шест вински региони и мора да се направи според традиционалниот метод со втора ферментација во шишето и користи избор од грозје Макабеу, Парелада, (Xarel·lo), Шардоне, Пино ноар, и Субират. И покрај тоа што е традиционално грозје од шампањ, Шардоне не се користел во производството на Кава до 1980-тите.

Италијанско пенливо вино

уреди

Според етимолошките извори, терминот "spumante" не се користел во вински контекст сè до 1908 година, повеќе од 40 години по првото италијанско пенливо вино користејќи го шампонисот на медото, произведен од Карло Ганциа, кој потоа бил продаден како "Москато Шампањ".

Пенливи вина се прават низ цела Италија, но италијанските пенливи вина најзабележани на светскиот пазар се Францјакорта од Ломбардија, Асти од Пиемонт, Ламбруско од Емилија и Просеко од Венето. Тренто DOC е исто така познат. Иако вина Franciacorta се направени според традиционалниот метод, повеќето италијански пенливи вина, особено Асти и Просеко, се направени со методот Шармат.

Асти е малку слатко вино направено од гроздот (Moscato) во провинцијата Асти. Виното е познато по ниски нивоа на алкохол околу 8% и свежи, гроздени вкусови. (Moscato d'Asti) е стил на фризантен стил малку пенливи верзија на Асти; [19] тоа е послатка и содржи уште помалку алкохол, обично околу 5,5%.

 
италјанско вино

== Советски Шампајн Во Советскиот Сојуз, пенливото вино беше произведено под името Советскиот Шампањ, или Советско Шумпанскоје, најмногу од тоа е слатко. Оваа ознака продолжува да се користи за пенливо вино произведено во неколку земји порано дел од Советскиот Сојуз, вклучувајќи ги Грузија, Ерменија, Белорусија, Молдавија, Русија и Украина. Најверојатно, името е заглавено, бидејќи Советското Шумпанскоје било еден од ретките производи или брендови од советската ера, кои биле сметани за луксузни. Честопати имињата се менуваат за да одговараат на точната земја, на пр. Грузиски шампањ. Денес, почесто е да се сретнеме со Советовско Шампанско, произведено во сува или полусув стил. Производите имаат некоја меѓународна популарност, така што руски суви и полусуви верзии можат да се најдат на европските пазари, а молдовската полуслатка верзија од грозјето Мускат редовно е достапна во САД.

Романско пенливо вино

уреди

Во Романија, пенливото вино најчесто се прави во Панциу. Истиот традиционален метод се користи во Azuga, каде што планинската клима е совршена за втората ферментација на бели и роза пенливи вина во пасивно ладење надземни визби. Грозјето што се користи (очигледно не се одгледува во оваа клима) се Шардоне и мешавина од Шардоне и романска сорта наречена Фетеска Регала. Rhein Azuga подрумите, сега во сопственост на Halewood International, е основана во 1892 година и сè уште ги користи истите методи, па дури и алатките од тоа време. [27] Во 2006 година повторно станаа официјален снабдувач на Кралскиот дом на Романија, откако ја добија оваа чест меѓу 1920 и 1947 година. Нивниот Рајн Екстра, кој сè уште се произведува во истата зграда, беше служеше на крунисувањето на кралот Фердинанд I во Алба Албанија , во октомври 1922 година.

Англиско пенливо вино

уреди

Комерцијалното производство на ферментирани пенливи вина од шише од грозје одгледувано во Англија започна во 1960-тите, иако има подолга историја на пенливи вина направени во Велика Британија од увезеното грозје. Во 1980-тите, некои англиски винари почнаа да растат сорти на грозје како што се користат во Шампањ - Шардоне, Пино ноар и Пино Меуниер - и во следните децении се зголемила достапноста на англиските пенливи вина направени од овие сорти. Денес, во Англија има повеќе од 100 лозја кои произведуваат пенливи вина со Nyetimber, Ridgeview и Chapel Down, кои се дел од најголемите производители. Во 2010 година, Шардоне и Пино ноар беа двете најчесто засадени сорти на грозје во англиските лозја. Заедно со Pinot Meunier, трите сорти комбинирани сочинуваат околу 40% од засадените винова лоза, што се чини дека одразува значителен пораст на интересот за англиските пенливи вина. Други сорти употребени се Оксеррој, Сејвал бланк, Милер-Тургау, Рајхштајнстер и Бахус. За да го поставите тоа во контекст, сегашниот принос за сите видови англиско вино во просек изнесува околу 2 милиони шишиња годишно.

Ново светско пенливо вино

уреди
 
од новите пенливи вина

Пенливи вина произведени во Соединетите Американски Држави можат да се направат и во шумоизобразите на методите и во шарматскиот метод. Пцендните вина со пониски трошоци, како Андре, Кук и Тот, често го користат вториот метод со повеќе премиум пенливи вина со искористување на првите. Историјата на производство на квалитетно пенливо вино во Калифорнија може да се проследи до Руската река долина на округот Сонома, каде што во 1892 година браќата Корбел (емигрирале од Бохемија во 1852 година) започнале да произведуваат пенливо вино според шамопотезата на метод. Првите произведени вина беа направени од грозје Ризлинг, Мускател, Траминер и Часелас. Делумно потпомогнати од странското влијание [според кого?], Севкупниот квалитет на калифорниското пенливо вино се зголеми [според кого?] Со воведувањето на традиционалното пенливо вино грозје од Шардоне, Пино ноар, Пино Мениер и Пино бланк во производство. САД АВА барањата и законите за вино не го регулираат нивото на шеќер и сладост на виното, иако повеќето производители имаат тенденција да ги следат европските стандарди со виното Брут со помалку од 1,5% шеќер до Дукс со повеќе од 5%. Како што растеше индустријата за пенливо вино во Калифорнија, странските инвестиции од некои од најпознатите Шампањски куќи во Шампањ почнаа да поставуваат винарски визби во оваа област. Тука спаѓаат Моет и Чандон, Хозеин Чандон, Редерер имот на Луис Родерер и Домане Канерос од Тајтингер.

Додека голем број врвни американски производители на пенливо вино ги користат традиционалните методи на производство, постојат различни разлики во нивните техники за вино кои значително влијаат на вкусот на вината. Во Шампањ, мешавината на (cuvée) ретко ќе има помалку од 30 вина, а понекогаш и дури 60, кои се земени од грозје, опфаќајќи 4-6 години различни вина. Во Калифорнија, кувери обично се изведени од околу 20 вина земени од 1 до 2 години времиња. Законите на шампањот бараат виното да помине минимум 15 месеци на садовите за не-гроздобер и минимум 3 години за гроздобер Шампањ. Не е невообичаено за премиум Шампањ да старее 7 години или повеќе пред да биде пуштен на слобода. Во САД, нема минимални барања, а должината на стареење може да варира од 8 месеци до 6 години. Друга различна разлика, особено во калифорниските пенливи вина, е поволната калифорниска клима која овозможува речиси годишно вино да се произведува гроздобер вино.

Актуелните прописи на САД ја забрануваат употребата на терминот "шампањ" за вина кои не се произведени во Шампањ, освен ако етикетата е во употреба пред 2006 година. Нема да се додадат нови етикети, вклучувајќи го и терминот "шампањ" од Владата на САД за вина произведени надвор од регионот на Шампањ на Франција по 2006 година. Овие "дедовци" можат да го користат само терминот на винска етикета ако се појавува веднаш до тоа име ознаката "вистинското место на потекло".

Растот на винската индустрија на Finger Lakes во државата Њујорк и успехот на вина од ризлинг од регионот резултираа со зголемување на бројот на производители, како што се шведски рид лозови насади, кои прават шампонизирани пенливи вина од првенствено или 100% ризлинг. [32] Производителите на прстите на прстите, како што се (Glenora) и (Casa Larga), исто така, произведуваат шампонизирано пенливо вино од друго грозје, како што се традиционалните Шардоне и Пино ноар.

Канада

уреди

Производителите на пенливи вина во Канада се наоѓаат во јужниот дел на Онтарио, Британска Колумбија, Квебек и Нова Шкотска, каде што условите за одгледување го отсликуваат оној на Шампањ, Прованс и Лангдок на Франција. Особено, именувањата на Онтарио се појавуваат како силни производители на суви пенливи вина, бидејќи нивните постудени климатски услови се многу погодни за производство на одлични, ароматични и не-премногу зрели грозје.

Додека традиционално се насочени кон домашниот пазар, канадските пенливи вина неодамна добија значајна важност на меѓународно ниво. Во 2011 година, (L'Acadie Vineyards) освои сребрен медал на меѓународен натпревар за пенливи вина во Франција, а во 2012 година, бруто резервите Бенџамин мост 2004 Брут резерви поставени повисоки од Луи Родерер 2004 Кристал (вино) шампањ на слепа дегустација одржана со истакнати критичари , привлекувајќи внимание кон винската индустрија во земјата. Во Онтарио, винариите признати за нивните пенливи вина вклучуваат Хенри од Пелаговата винарија, Џексон-Тригс и Иннискилин.

Онтарио, а особено Нијагаринскиот Полуостров, е најголемиот вински регион во Канада. Околу 26 од низарските полуострови произведуваат извесно пенливо вино, каде годишното производство во просек изнесува околу 55.000 случаи (500.000 литри). [35] Пенливото вино во голема мера е произведено во традиционалниот метод (65%), а помал дел се произведува во методот Шармат (35%). [35] Микро-климата на Нијагаринскиот полуостров е погодна за раст на Шардоне, Ризлинг, Видал Блан, Пино Ноар и Гамај, кои се истакнати сорти за пенливото вино од Онтарио. [35] Пенливи вина во Онтарио често се забележуваат поради тоа што имаат карактер и арома споредлива со онаа на традиционалниот шампањ, вклучувајќи бисквит, суптилни квасец и месо за чистењето на непцето.

Регионот фокусиран на пенливо вино во Онтарио е округот Принц Едвард, Онтарио. Каунти е познат по Винското округот Принц Едвард и е четврто и ново определено Витикултурно подрачје (ДВА) во провинцијата. Како и полуостровот Нијагара, (terroir) округот Принц Едвард и микро-климата се добро прилагодени за ладно климатско грозје, каде што винарски визби, како што е The Hinterland Wine Company, се специјализирани за производство на пенливи вина.

Искриот лед во Онтарио беше за првпат изработен од канадскиот писател за вино Конрад Ејбих во неговиот дом во Торонто. Единствено во Онтарио и вообичаено се нарекува (Icewine) Dosage, ова пенливо вино се произведува со врвот на традиционалниот метод, сува пенливо вино со доза (Icewine), која е малку суво со навестување на (Icewine)

Австралија

уреди

Австралиското производство на пенливо вино трае долго време за многу краток временски период, според годишниот извештај на вино Австралија 2014-2015, со неколку значајни куќи на француски шампањ што инвестираат во производството.

Тасманија е центар на австралиското производство на пенливо вино. Коментаторот на виното Џејмс Холидеј вели дека "јасното мнозинство од најдобрите пенливи вина сега се извори единствено од Тасманија", а Тајсон Стелзер вели: "Тасманија сигурно го зазема своето место како австралиски пенливи капитал" со традиционалните сорти на грозје и се применува метод на секундарна ферментација.

Додека повеќето пенливи вина се произведуваат од Шардоне, Пино ноар и можеби Пино Меунире, австралиски специјалитет е пенливо ширац, црвено пенливо вино произведено од Шираз грозје. Повеќето пенливи Шираз традиционално се малку слатки, но некои производители го прават сува, со полно тело и тани.

Од 2012 година, австралиските масовни производители на пенливо вино почнаа да користат заштитни капаци на местото на традиционалното затворање на плута и жици.

Чиле

уреди

Чиле произведува околу 12 милиони шишиња на пенливо вино на годишно ниво од кои само околу 1,6 милиони шишиња се извезуваат на странските пазари. Иако пенливи вина се направени уште од 1879 година, тие сè уште не создале значајно место во портфолиото на вино во Чиле. Во последниве години, сортата на грозјето Паис е креативно вработена самостојно или во мешавини, за да се направат модерни вина кои добиле поволни критики. Зголемувањето на побарувачката на потрошувачите и постојано проширениот избор на ладно климатско грозје доведоа до зголемување на свежи и прекрасни пенливи вина, почнувајќи од коскена сува екстра брута до суви деми-секунди, од блан де блан до блан де ноар до блескаво розе. (Valdivieso) произведува 60% од сите пенливи вина во Чиле. Повеќето е евтин резервоарот метод fizz, но 20% е многу добар квалитет Шампањ метод од Пино и Шардоне. Исто така, постои производ направен од мешавина од пенливо вино Пино и свежа, рачно насадена јагода.

Јужна Африка

уреди

(Methode Cap Classique или MCC) означува пенливо вино од Јужна Африка направено со традиционалниот метод на Шампањ. Совињон бланк и Ченин бланк биле традиционални гроздови на Cap (Classique), но употребата на Шардоне и Пино ноар се зголемува. Пенливото вино, исто така, се прави според методот Шармат, а исто така може да се најде и црвено пенливо пинотажа.(Methode Cap Classique) има тенденција да биде многу овошен поради високите температури на Јужноафриканските вински земји.