Патолошки афект е екстремна патолошка реакција на несразмерен повод која е пропратена со стеснување на свеста,дезинтеграција на психичките доживувања,психомоторен немир кој се развива до брутална агресивност,авто психичка и ало психичка дезориентација и амнезија. Во патолошки афект може да западне секој поединец,но најчесто се сретнува кај емоционално незрели и психопатско структурирани личности.

НаводиУреди