Пасо добле (шпански: pasodoble = „двоен чекор“) — танц со потекло од Шпанија кој претставува имитација на основните чекори во движењето на матадорите во текот на борбата со бикови (корида). Од сите 10 танци, во овој мажот (матадорот) е во ценатрот на вниманеието. На девојката ѝ останува да ја одигра улогата на плаштот или на бикот. Овој танц обично се учи последен бидејќи се заснова на претходно утврдена кореографија која мора да има три фрази, за да ја следи музиката и на крајот на секоја фраза постои таканаречен Хиглигхт кој мора да се одигра во точно одредено време, така што нема многу простор за интерпретација и водење, а камоли за импровизација.

Поврзано

уреди
 
Пасо добле

Надворешни врски

уреди