За другите значења на поимот „Парагвај“ видете ја страницата за појаснување.

Парагвај (шпански: Río Paraguay, португалски: Rio Paraguai, гварански: Ysyry Paraguái) е една од главните реки во централниот дел на Јужна Америка. Реката извира во сојузната држава Мато Гросо до Сул во Бразил, а потоа тече низ Боливија, Парагвај и Аргентина. Вкупната должина на реката изнесува 2621 километар.[1] Реката се соединува со реката Парана, јужно од Асунсион. По реката е именувана и државата Парагвај.

Парагвај
Rio Paraguai, Río Paraguay
Поглед кон реката Парагвај во близина на Асунсион.
Земји Парагвај, Бразил, Аргентина, Боливија
Притоки
 - леви Рио Негро, Миранда, Кујаба, Апа, Тебикуари
 - десни Жауру, Пилкомајо, Бермехо
Утока Парана
 - височина 50 м
Должина 2.621 км [1]
Слив 1.095.000 км2 [2]
Истек
 - просечен 2.700 м3 [1]
Карта на басенот на Рио де ла Плата, каде се прикажува спојувањето на Парана и Парагвај.
Карта на басенот на Рио де ла Плата, каде се прикажува спојувањето на Парана и Парагвај.
Карта на басенот на Рио де ла Плата, каде се прикажува спојувањето на Парана и Парагвај.

Изворот на Патагвај е јужно од Дијамантино во Мато Гросо, Бразил. Општо гледано, реката тече југозападно, и поминува низ бразилскиот град Касерес, а потоа свртува јужно, поминувајќи низ долините на Пантанал, градот Корумба, а понатака покрај бразилско-боливиската граница. Од градот Пуерто Бахија Негра, реката е всушност граница помеѓу Бразил и Парагвај. Реката Парагвај ја пресекува државата Парагвај речини на половина. Западниот дел на државата е Гран Чако и е слабо населен, а источнот дел на државата е густо пошумен и доста населен. Реката поминува во главниот град на Парагвај, Асунсион. Од Асунсион јужно на 275 км се соединува со реката Парана во Аргентина.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 Varis, Olli; Tortajada, Cecilia; Biswas, Asit K. (2008). Management of Transboundary Rivers and Lakes. Springer. стр. 271. ISBN 978-3-540-74926-4.
  2. Pantanal and the Upper Paraguay Basin, Paraguay river basin response to seasonal rainfall

Литература

уреди

Available online at http://www.american.edu/TED/hidrovia.htm.

  • Bascheck, B. and Hegglin, M. (2004). Plata/Paraná River Basin, A Case Study. Swiss Federal Institute for Environmental Science and Technology.
  • Da Rosa, J. E. (1983). Economics, politics, and hydroelectric power: the Paraná River Basin. Latin American Research Review, VXVIII (3), pp. 77–107.
  • Elhance, A. P. (1999). Hydropolitics in the 3rd World, Conflict and Cooperation in International River Basins. Washington, D.C.: United States Institute of Peace.
  • Gleick, P.H., ed. Water in Crisis. A Guide to the World's Fresh Water Resources, New York: Oxford University Press, pp. 13–24.
  • Kulshreshtha, S.N. (1993). World Water Resources and Regional Vulnerability: Impact of Future Changes. RR-93-10, IIASA, Laxenburg, Austria.
  • Lammers, O., Moore, D. and Preakle, K. (1994). Considering the Hidrovia: a preliminary report on the status of the proposed Paraguay/Parana waterway project. Working Paper 3. Berkeley, California: International Rivers Network, July.
  • Transboundary Freshwater Dispute Database (TFDD) (2007). Oregon State University.

Available on-line at: http://www.transboundarywaters.orst.edu/ Архивирано на 11 март 2009 г.

  • United Nations. (1978). Register of international rivers, Water Supply Management, 2 (1). New York: Pergamon Press.

Надворешни врски

уреди