Пансори (корејски: 판소리) е корејски жанр на музичко раскажување во изведба на пејач и тапанар. Во музиката, Гугвангда раскажува долга приказна која трае најмалку три часа, а некогаш дури осум часа или повеќе. Тоа е една од традиционалните форми на корејска музика која ги меша движењата на телото и песните во придружба на бук тапан свирени од госу. Содржината на драмата се менува според различни ритми врз основа на мелодијата на локалната музика на Кореја. Пансори првично бил наречен „сори“.

Кон крајот на 20 век, тажниот „западен стил“ на пансорите го надминал енергичниот „источен стил“ на пансорите, а пансорите почнале да се нарекуваат „звук на хан“. Сите преживеани пансори епови завршуваат среќно, но современите пансори се фокусираат на искушенијата и неволјите на ликовите, најчесто без да го достигнат среќниот крај поради современата популарност на изведбите на извадоци. Историјата на пансорите кон крајот на 20 век, вклучително и неодамнешната канонизација на Хан, доведе до големо стравување во заедницата на пансорите.

Значајни пансори пејачи уреди

  • Џин Чае-сеон
  • Ким Со-хи
  • О Јеонг-сук
  • Пак Тонгин
  • Ан Сук-сон

Поврзано уреди

  • Корејска музика

Надворешни врски уреди