Паничен напад — ненадејна загуба на контрола над емоциите и чувство за заситена анксиозност, придружено од некои психосоматски и когнитивни симптоми. Може да се должи на психолошки причини (трајни нарушувања или привремени состојби на нестабилност), како и на биолошки (посттрауматски состојби, наследноста, употреба на одредени лекови). Може да трае од неколку минути до неколку часа. Вообичаено започнува нагло и можно е да достигне свој врв во рамките на 10 до 20 минути. Често кога една ситуација се асоцира со паничен напад, повторувањето нејзино автоматски доведува до нов таков. Манифестација на паничен напад варира. За ова и некои луѓе, најчесто оние кои за првпат го доживува, бараат брза помош во такви случаи. Често тие се плашат дека може да добиле инфаркт или нервен слом. Чести психички состојби асоцирани со паничен напад, се страв од неизбежна смрт или загуба на здрав разум.

Според зборовите на пациенти паничен напад е едно од најпознатите застрашувачки, вознемирувачка и некомфорни искуства во човечкиот живот, првичното негово искусување може да потрае неколку денови. Повторливи напади на паника се сметаат за симптом за панично растројство.