Палатата Розендал (шведски: Rosendals slott) е павилјон на шведската палата сместен на Дургарден, остров во центарот на Стокхолм. Изградена е помеѓу 1823 и 1827 година за кралот Карл XIV Јохан, првиот крал на Бернадот Шведска. Тој бил наменет како за бегство од формалностите на судскиот живот во Кралската палата.

Палатата Розендал
Палатата Розендал

Палатата Розендал во голема мера била дизајнирана од Фредрик Блом, еден од водечките архитекти во тоа време, кој добил кралски налог да ја нацрта и да ја изгради зградата на палатата откако изгореле оригиналните згради. Фредрик Август Лидстромер, градски архитект во Стокхолм од 1818 до 1824 година, бил главниот архитект на кралот Карл XIV Јохан при изградбата на оригиналната палата Розендал. Откако изгорела во 1819 година, Лидстромер, исто така, ги создал првичните цртежи за замена на палата. Цртежите потоа биле адаптирани и прецртани од Фредрик Блом, кој бил асистент на Јонас Лидстромер, татко на Фредрик Август Лидстромер. Павилјонот на кралицата во палатата Розендал и викендичката на гардата останале целосно дело на Фредрик Август Лидстромер.

Создавањето на палатата Розендал во 1820-ти го означил почетокот на развојот на Јургорден во прекрасна станбена област. Кога кралот Оскар II починал во 1907 година, неговите наследници одлучиле да ја направат Розендалската палата музеј на периодот на Карл Јохан и животот на Карл XIV Јохан. Ова ја прави палатата Розендал уникатна  документација за стилот на Европската империја, во Шведска, исто така позната како стилот Карл Јохан. Стилот Карл Јохан останал популарен во Скандинавија, дури и кога стилот на Империјата исчезнал во другите делови на Европа.

Палатата денес изгледа во голема мера како што била во животот на Карл XIV Јохан. Во текот на летните месеци, палатата е отворена за посетители за тури со водичи. Принцот Карл Филип и неговата сопруга принцезата Софија живееле во палатата Розендал 2015-2017 година, додека нивниот постојан дом, Вила Солбекен, се реновирала.[1]

Наводи

уреди
  1. „Taking a look at Villa Solbacken“. Royal Central. Посетено на 16 August 2021.

Надворешни врски

уреди