Отаде доброто и злото

Отаде доброто и злото - Предигра на философијата на иднината (германски: Jenseits von Gut und Böse. Vorspiel einer Philosophie der Zukunft) - книга на германскиот философ Фридрих Ниче од 1886 година.

Отаде доброто и злото - Предигра на философијата на иднината Фридрих Ниче

Содржина уреди

Осврт кон делото уреди

Оваа книга Ниче ја опишува како „критика на модернитетот“, вклучувајќи ги и модерната наука и уметност, па дури и политиката. Откако претходо го решил афирмативниот дел од својата задача, во ова дело тој ја остварил нејзината негативна половина, т.е. преодредувањето на досегашните вредности (големата војна). Имајќи предвид дека ова дело доаѓа по „Така зборуваше Заратустра“, во него тој се зафаќа со сфаќање на она најблиското околу нас.[1]

Наводи уреди

  1. Фридрих Ниче, Ecce Homo (Ево човека) – Како постајеш, шта си. Сарајево: Издање И. Ђ. Ђурђевића, 1918, стр. 133-135.