Оотсузуми [Ōtsuzumi (大鼓)], познат и како Оокауа [Ōkawa (大皮) ], е јапонски тапан во форма на песочен часовник. Тоа е поголема верзија на тсузуми, или котсузуми и се користи во традиционалниот јапонски театар и народна музика. Неговиот изглед е малку поразличен од оној на тсузуми, а произведениот звук е многу различен од кој било од четирите звуци што ги создава котсузуми. Со оглед на тоа што котсузуми е помал и има поукрасена глава од тапан, оокауа е поголема, а главата добива пообичен, кожен изглед. Звукот е исто така повисок и висински поостар, што наликува на повеќе сув, скоро металичен од помекиот звук на тсузуми. Структурата на песочен часовник е малку поголема, а на средина има испакнато „копче“, за разлика од котсузуми, кој има измазнет среден дел. Главите на тапанот се затегнати многу цврсто, не оставаат простор за понатамошно напнатост и акустични прилагодувања. Оокава се свири така што се положува на левиот колк на свирачот, можеби поради неговата поголема, тешка големина, додека тсузуми се положува на десното рамо.

Оотсузуми (лево) во споредба со котсузуми (десно).

Главите на тапанот (горе и долу) се направени од дебела кожа земена од возрасни коњи, а во однос на грижата за главите на тапанот оокауа, инструментот треба да се чува на суво место цело време. Спротивно на тоа, главите на помалите, котсузуми, секогаш мора да бидат влажни. Бидејќи звукот на оокауа се претпоставува дека е повисок во висина, свирачот мора да осигура дека кожата на главата на тапанот останува колку што е можно позатегната, а тоа најдобро се реализира кога главите на тапанот се чуваат суви. За да се исушат главите на тапанот, тие често се загреваат во близина на еден вид стар стил на јапонска печка наречена хибачи не помалку од еден час пред изведбата. Кога е подготвен за изведување, свирачот ги зема тапаните и ги врзува за корпусот на оокауа што е можно поцврсто со помош на дебело, тешко јаже од коноп и користи еден вид потенко свилено јаже за дополнително стегање на јажето што ги врзува тапаните и обезбедува зафат за тапанот. Пред да се заврши подготовката, се става украсно јаже од коноп со долги реси на тапанот. Со оглед на природата на главите на оокауа, тие се користат одреден број пати. Бидејќи се многу скапи, барем 1000$ за пар, свирачот мора да измери колку пати и колку долго се свири на инструментот. Ако главите се добро згрижени, тие можат да се користат дури за десет настапи, по што главите покажуваат знаци на абење, го губат посакуваниот квалитет на звукот и мора да бидат сменети.

Како и тсузуми, на оокауа се удира и со голи раце. Бидејќи главите на тапанот се затегнати многу цврсто, често боли самото свирење на тапанот, а на прстите на свирачот мора да се развијат калуси, односно да се наталожи мртво ткиво, за поудобно свирење. За калусите мора да се води грижа, да се бричат со нож од време на време, пред да станат премногу големи. Повеќето свирачи користат кожа од елен на дланките, за да ја заштитат својата дланка и да го подобрат звукот. Тие носат додатоци на прстите направени од повеќе слоеви јапонска уаши хартија, стврдната со скроб, на прстите.

Надворешни врскиУреди

ВидеоУреди

НаводиУреди