Олигурија или хипоуреза (и двете имиња имаат значење „недоволно урина“) е слабо создавање на урина. Кај луѓето, клинички е класифицирана како создавање на урина повеќе од 80 ml/ден, но помалку од 400ml/ден.[1]

Олигурија
Класификација и надворешни извори
СпецијалностНефрологија
МКБ-10R34
МКБ-9788.5
DiseasesDB23641
MedlinePlus003147
MeSHD009846

Најекстремниот тип на олигурија се нарекува анурија, која претставува отсуство на урина, клинички класифицирана како создавање на урина под 100ml/ден.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Boon et al, Davidson's Principles & Practice of Medicine (20th Ed), p475