Оиран (花魁) е назив за отмени куртизани во Јапонија. Тие спаѓале во типот јуџо (遊女), во буквален превод жени кои забавуваат или проститутки. Меѓутоа, исто така и се издвојувале од останатите јуџо по начинот и вештината на забавувањето, а многу дури станувале и познати личности надвор од квартот на забавата. Со нивното умеење и гламур честопати поставувале нови трендови помеѓу богатите и елитни слоеви од општеството, што опстанало до ден денес.

Оиран (花魁)
Оиран (花魁)

Види уштеУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди