Озвена беше божица на ехото во словенската митологија. Таа е слична на грчката нимфа Ехо.

Нејзината фигура е поврзанa со човечката комуникација и откривањето на дискусии и акции. Како божица на озборувањата, таа не беше во можност да сокрие тајна или приватен разговор. Ако таа не го сака некого, ќе го искриви значењето на неговите зборови. Таа, исто така беше божица на славата, одговорна за раскажувањето на дела на хероите. Кога таа беше во служба на подземниот бог Пекленц, таа го шири врисокот на проколнатите како предупредување за живите.

Ѝ беше кажано да биде придружник на богот Велес.