Облачни леопарди
Neofelis nebulosa.jpg
Облачен леопард (Neofelis nebulosa)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Ѕверови
Семејство: Мачки
Потсемејство: Големи мачки
Род: Облачни леопарди
Gray, 1867
Видови
  • облачен леопард (N. nebulosa)
  • борнејски облачен леопард (N. diardi)

Облачните леопарди (науч. Neofelis) се род што содржи два вида — облачниот леопард (N. nebulosa) и борнејскиот облачен леопард (N. diardi). Борнејскиот облачен леопард бил прогласен за вид од страна на биолозите во 2006 година. Претходно бил регистриран како подвид на облачниот леопард[1][2].

Родот се смета за посебен поради разликите во структурата на черепот спореден со останатите големи мачки.


НаводиУреди

  1. Buckley-Beason, V., et al. (2006-12-05 г). Molecular Evidence for Species-Level Distinctions in Clouded Leopards. „Current Biology“ том  16 (23): 2371–2376. doi:10.1016/j.cub.2006.08.066. 
  2. Kitchener, A., et al. (2006-12-05 г). Geographical Variation in the Clouded Leopard, Neofelis nebulosa, Reveals Two Species. „Current Biology“ том  16 (23): 2377–2383. doi:10.1016/j.cub.2006.10.066.