Обителмонашко братство или сестринство односно група монаси или монахиња на манастир. Може да се користи и како синоним за манастир односно манастирско здание.[1][2].

Основа за името Битола

уреди

Словенскиот назив за градот Битола, потекнува од зборот „обител“ кој за време на средниот век се користел за заедница на монаси, односно манастир. Името го добил по многуте манастири што се наоѓале во градот и во околината, а некои постојат и денес. Со текот на времето, гласот „О“ бил исфрлен во изговорот на зборот „Обител“, и името на градот станал Битола.[3]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Раичката обител побројна за три монахињи. на семрежното место на МТМ. Пристапено на 05.05.2020
  2. Отец Антониј ја збогати бигорската обител на семрежното место на Религија. Пристапено на 05.05.2020
  3. Потекло на името Битола на семрежното место на Битола инфо. Пристапено на 05.05.2020