Обид за критика на целото откровение

Обид за критика на целото откровение (германски: Versuch einer Critik[1] aller Offenbarung; 1792 година) ― првото објавено дело на Јохан Готлиб Фихте. Фихте отишол да го посети Кант и неговото прво интервју не поминало добро, па затоа го напишал Обидете се да го критикувате целото Откровение за да му остави впечаток, Кант со стекнат впечаток, побарал од својот издавач да го испечати.[2] Накратко било погрешено од јавноста дека е четврта критика на Имануел Кант, и на тој начин Фихте добил голема филозофска слава.

Во ова дело, Фихте тврдел дека секое откровение во врска со Бог мора да биде во согласност со моралот, што било против многу гледишта на вообичаеното христијанско верување во тоа време.[3]

Наводи уреди

  1. Kritik на современ германски.
  2. „Fichte, Johann Gottlieb | Internet Encyclopedia of Philosophy“ (англиски). Посетено на 30 декември 2023.
  3. Johann Gottlieb Fichte [Internet Encyclopedia of Philosophy]

Надворешни врски уреди