Обертирова дебелоглавка

{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Обертировата дебелоглавка (Pyrgus armoricanus) е пеперутка од семејството на пеперутки Дебелоглавки. Името на пеперугата поткенува од познатиот француски ентомолог Шарл Обертир, кој патем бил прв што ја опишал. Пеперугата ја има и во Македонија.

Oberthür's grizzled skipper
Oberthür's Grizzled Skipper (29030256275).jpg
Pyrgus armoricanus
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Oberthür's grizzled skipper
Биномен назив
Pyrgus armoricanus
(Oberthür, 1910)

ПодвидовиУреди

Подвидови на пеперугата се:[1]

  • Pyrgus armoricanus maroccanus Picard, 1950 (Алжир и Мароко)
  • Pyrgus armoricanus persicus (Reverdin, 1913)

РаспространетостУреди

Пеперугата може да се најде низ цела Европа, но почеста е во јужниот дел на континетот.[2] Исто така се наоѓа и во северозападна Африка. Овие пеперуги воглавно се среќаваат покрај сушни карпести предели до 1800 метри надморска висина.

ОписУреди

Пеперугата има распон на крилја од 24–28 мм. Двете крилја имаат бел раб по должината на крилјата. Горната страна на предниот дел им темнокафеава боја со добро развиени бели ознаки. Долната страна на задните ленти има бледо црвеникаво-кафеава боја. Мажјаците и женките се слични по изглед.

Како и другите дебелоглавки, многу тешко е да се препознае во полето. Јајцата се жолтеникави и округли. Гасениците имаат силни и кратки влакна, кои се темнокафени.

БиологијаУреди

Пеперутката лета од мај до јуни, а во јужните делови на Европа има и втора генерација во август и септември. Возрасните од втората генерација е помали од тие од првата. Јајцата се полагаат поединечно на листови од растенија.

Ларвите се хранат со Potentilla tabernaemontani, Potentilla reptans, Potentilla arenaria, Potentilla pedata и Fragaria vesca.[1]

ЛитератураУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди