Капсид

(Пренасочено од Нуклеокапсид)

Капсидот е белковинската обвивка на вирусите. Тој го обвиткува генетичкиот материјал на вирусот. Составен е од неколку олигомерни, повторувачки структурни субединици на протеини, наречени протомери.

Икосахедрален капсид кај аденовирусот