Отвори го главното мени

Нихилистичкото движење било културно и политичко движење во Русија кое датира од 1860-тите години, кое во прашање ја довело валидноста на традиционалните вредности и институции, посебно после убиството на рускиот цар Александар II. Нихилистите во Европските земји биле гледани како пропоненти на користењето на насилството како средство за политички промени.

НаводиУреди