Отвори го главното мени

Ниса

појаснителна страница на Википедија

МитологијаУреди

Хигин ја наведува како една од нисејските нимфи,чије име доследно значи „дама од Ниса“. Нејзината поверена улога, како и на другите нимфи била да го чува малиот Дионис. [1] Се споменува и како додонска нимфа, која имала иста улога.[2] римскиот и грчкиот град Ниса е наречен по неа.[3] Била поистоветена со нимфата Макрида .[4]

Во уметностаУреди

На монетите пронајдени во Македонија, кои се користиеле во античкиот град Касандреја во времето на Филип I (244-249), прикажана е и оваа нимфа како во рацете го држи малиот Дионис. [5]

НаводиУреди