Никола Андреев (одрински војвода)

(Пренасочено од Никола Андреев)

Никола Андреев — македонски револуционер, војвода и член на Македонската револуционерна организација.[1]

Никола Андреев

Животопис

уреди

Нема многу податоци од биографијата на Никола Андреев. Се знае дека е роден во селото Муклен, Серско. Се вклучил о редовите на Организацијата и заминал како четник кај драмскиот војвода Михаил Даев. Учествувал во Балканските војни, 1912-1913 година.

Наводи

уреди
  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 11