Нике (божица)

Нике (старогрчки: Νίκη) - божица на победата во грчката митологија. Нејзин пандан во римската митологија била божицата Викторија.

Статуетка на божицата Нике пронајдена во Вани, Грузија

Нике како тема во уметностаУреди

НаводиУреди

  1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 216-217.
  2. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 10-11.