Наш весник[1] – поранешен локален весник во Социјалистичка Федеративна Република Југославија и подоцна во Република Македонија. Првично бил весник што излегувал на месечна база, а подоцна заради големиот интерес, почнал да се издава двапати месечно. Од април 1970 година бил издаван неделно, секој петок, а од 1971 година станал официјално гласило на локалната власт во Куманово. Во 1989 година преминал во надлежност на Собранието на Македонија.[2]

Наш весник
Nash Vesnik Logo.png
Nash vesnik First Cover Page.png
Првото издание на Наш весник
ТипМесечник (1961-1962)
двонеделник (1962-1970)
неделник (секој петок) (1970-2001)
СопственикСобрание на Општина Куманово (1989-2001)
ИздавачНРИО „Наш весник“
УредникИванка Муграшанска (1961-1964)
Методи Петровски (1965-1969)
Трајко Пачков (1969-1979)
Борис Бурназовски (1979-1982)
Нада Ивановска (1982-1989)
Војче Крстевски (1989-2001)
Јазикмакедонски
Престанал2001
Седиште11 Октомври бб
Тираж1500
Поврзани весницинема
Страницанема
Беспл. архивНаш Весник

Владата финансиски го поддржувала весникот.[3] Во 2018 година, директорот на локалната библиотека Тане Георгиевски во Куманово објавил дека весникот ќе биде дигитализиран и достапен за читање во библиотеката.[4][5][6][7]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. ГОДИШНИНИ Пристапено 02.05.2020 (македонски)
  2. Наш Весник Архивирано на 29 јуни 2018 г.[мртва врска] (македонски)
  3. Службен Весник Пристапено 02.05.2020 (македонски)
  4. Кумановската библиотека ќе го оживее „Наш весник“ Retrieved 02.05.2020 (македонски)
  5. Ќе се дигитализира „Наш Весник“ во Куманово Пристапено 02.05.2020 (македонски)
  6. Наш Весник Архивирано на 29 јуни 2018 г.[мртва врска] (Macedonian)
  7. Наш Весник Пристапено 02.05.2020 (македонски)