Националноослободителен фронт (Грција)

Националноослободителниот фронт (на грчки: Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, ЕАМ, Етникό Апекефтеротикό Мéтопо), бил масовна политичка организација за борба, на целото население на Грција во текот на Втората светска војна, против италијанските, германските и бугарските фашистички окупатори [1]. Главна улога во фронот имала Комунистичката партија на Грција. На многу начини, ЕАМ наликува на југословенскиот АВНОЈ.

Податотека:EAM-ELAS-EPON at Ano Liosia.jpg
Споменик на ЕАМ-ЕЛАС, Ано Лиосија

Поврзано уреди

ЕЛАС

Извори уреди

  1. Mazower (2001), p.103