Морска крава

colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Морска крава (Sirenia)
Manatee.jpg
Северноамерикански ламантини (Trichechus manatus)
colspan=2 style="text-align: center; background-color: transparent; text-align:center; border: 1px solid red;" | Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Хордови
Подред: Преживари
Семејство: Морски крави

Морска крава (Sirenia) се ред цицачи. Овие животни цел живот се во вода. Можат да се најдат во мориња, реки, и мочуришта. Денес постојат 4 вида од 2 семејства. Семејството ламантини (Trichechidae) вклучува три вида, семејство дугонги (Dugongidae) само еден (тука припаѓал и исчезнатиот вид Стелерова морска крава).

Морските крави се појавиле пред 50 милиони години, во текот на еоцен. Тие се единствените морски цицачи кои се тревопасни животни. Најблиски роднини им се слоновите. Нивните предни нозе се адаптирани за пливање, како и опашката, додека задните нозе се закржлавени и скриени под мускулите. Ламантини и дугонга се разликуваат помеѓу себе според обликот на черепот и опашката. Опашката на дугонг е слична како кај китот, додека кај ламантиниот е заобелен, како весло.

Латинското име доаѓа од зборот сирена од старогрчката митологија.[1][2]

ВидовиУреди

НаводиУреди

  1. „Sirenia Illiger, 1811“. Обединет таксономски информативен систем. (англиски)
  2. What are sirenians? Архивирано на 20 јули 2012 г. Sirenian International - Manatee & Dugong Research, Education, & Conservation