Монофора (италијански: monofora) — вид на едноделен прозорец со лак.

Монофори на секоја од осумте страни на куполата на црквата Св. Атанасиј во Сопотница

Во архитектурата монофорите се појавуваат од самиот почеток на градителството, а особено биле омилени во времето на романтизмот, готиката и ренесансата. Во мода се враќаат со појавата т.н. неостилови во XIX век, во времето на историзмот.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди