Мозочниците (мозочни обвивки) или менинги — сврзни мембрани кои го обвиткуваат черепниот и ‘рбетниот мозок.

Мозочници
Менингите: dura mater, arachnoidea и pia mater
Податоци
Назнаки
ЛатинскиMeninges
MeSHA08.186.566
TAA14.1.01.001
FMAFMA:231572

Кај цицачите постојат три мозочници:

Главната функција на менингите е заштита на централниот нервен систем.