Министерство за земјоделство (Русија)

Министерството за земјоделство на Руската Федерација е агенција на ниво на владата која има за задача да се грижи и да ги поддржува земјоделското производство, зачувување на почвата, рурален развој, регулација на земјоделскиот пазар и финансиска стабилизација на земјоделскиот сектор.[1]

Седиште на министерството

Министерството е поделено на функционални оддели и го надгледува Федералниот сервис за ветеринарен и фитосанитарен надзор.

Сегашен министер е Дмитриј Патрушев.

Историја

уреди

Првото руско министерство што се занимавало со земјоделски и рурални прашања било Министерството за државни средства на Руската Империја кое било формирано во 1837 година. Наследнички министерства биле:[2]

Министерство за култивирање и државна сопственост на Руската Империја (1894–1905)
Главна дирекција за употреба на земјиште и обработка на Руската Империја (1905–1915)
Министерство за култивирање на Руската Империја (1915–1917)
Министерство за култивирање на привремената влада на Русија (1917)
Народен комесаријат за одгледување на РСФСР (1917–1931)
Народен комесаријат за одгледување на СССР (1929–1946)
Народен комесаријат за житни и сточарски фарми на СССР (1932–1946)
Народен комесаријат за набавки на СССР (1938–1946)
Народен комесаријат за индустриски култури на СССР (1945–1946)
Министерство за култивирање на СССР (1946–1947)
Министерство за набавки на СССР (1946–1953, 1953–1956, 1969–1985)
Министерство за индустриски култури на СССР (1946–1947)
Министерство за сточарство на СССР (1946–1947)
Министерство за земјоделство на СССР (1947–1953)
Министерство за државни фарми на СССР (1947–1953, 1953–1957)
Министерство за памук на СССР (1950–1953)
Министерство за земјоделство и набавки на СССР (1953)
Министерство за земјоделство на СССР (1953–1985)
Министерство за житни производи на СССР (1956–1958, 1985–1989)
Државен комитет на Советот на министри на СССР за житни производи (1958–1961)
Државен комитет за набавки на Советот на министри на СССР (1961–1969)
Министерство за овошје и зеленчук на СССР (1980–1985)
Државен агроиндустриски комитет (Госагропром) (1985–1989)
Министерство за земјоделство и храна на СССР (1991)
Министерство за земјоделство и храна на РСФСР (1990–1991)
Министерство за земјоделство на РСФСР (1991)
Министерство за земјоделство на Руската Федерација (1991–1992, 1994)
Министерство за земјоделство и храна на Руската Федерација (1992–1993, 1994–2000)

Наводи

уреди
  1. State Program of the Ministry of Agriculture Архивирано на 27 март 2021 г. (in Russian).
  2. Volin, Шилов, Государственная власть.

Библиографија

уреди
  • Волин, Лазар, век на руското земјоделство, од Александар Втори до Хрушчов.
  • Шилов, Д. Н. Государственные деятели Российской империи 1802—1917 . С.-Петербург, 2002 година.
  • Государственная власть СССР. Высшие органы власти и управувани и их руководители. 1923—1991 гг. Москва, 1999 година.

Надворешни врски

уреди