Меѓународен суд

Меѓународни судови се формираат по пат на договори или конвенции помеѓу државите или од страна на меѓународните организации како што се Обединетите нации. Овој поим вклучува ад хок трибунали, но исклучува било кои суд под надлежност на една држава.

За списокот на денес постоечките и историски меѓународни судови види Категорија:Меѓународни судови

ДефиницијаУреди

Меѓународен суд е меѓународна организација или тело на меѓународна организација што разгледува случаи во кои едната страна може да биде држава или меѓународна организација (или нивно тело) и е составен од независни судии кои следат однапред утврдени деловнички процедури за издаваат обврзувачки одлуки врз основа на меѓународното право.[1]

Надворешни врскиУреди

  1. Romano, Cesare P.R.; Alter, Karen J.; Shany, Yuval (2013). The Oxford Handbook of International Adjudication. Oxford University Press. стр. 4–9. ISBN 9780199660681.