Меѓугалактичка прашина

Меѓугалактичка прашинакосмичка прашина помеѓу галаксиите во меѓугалактичкиот простор.[1] Доказите за меѓугалактичка прашина се предложени уште во 1949 година, а проучувањето на истата растело во текот на крајот на 20 век.[1] Постојат големи варијации во распределбата на меѓугалактичката прашина.[1] Прашината може да влијае на мерењата на меѓугалактичките растојание, како што се суперновите и квазарите во другите галаксии.[2]

Меѓугалактичката прашина може да образува меѓугалактички облаци од прашина, познати од 1960-тите дека постојат околу некои галаксии.[1] До 1980-тите, најмалку четири меѓугалактички облаци од прашина биле откриени во неколку мегапарсеци од галаксијата Млечен Пат,[1] на примерот на облакот Окрој.[1]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 M. E. Bailey; D. A. Williams (1988). Dust in the universe: the proceedings of a conference at the Department of Astronomy, University of Manchester, 14–18 December 1987. CUP Archive. стр. 509. ISBN 978-0-521-35580-3.
  2. Atkinson, Nancy (26 февруари 2009). „Intergalactic Dust Could Be Messing Up Observations, Calculations“. Universe Today. Посетено на 22 август 2023.

Надворешни врски

уреди