Метла[1] — алатка во домаќинството наменета за метење со цел одржување на хигиената. За изработка на метлите може да бидат искористени природни материјали, како што е соргото, или синтетички матерјали кои се врзуваат во сноп. Метлата може да биде со куса рачка или со долга рачка и до два метра.

Метли на продажба
Кинеска метла и лопатка

Се мете така што метлата се движи од една на друга страна сè додека материјалот не се растера на страна или не се собере на купче за полесно да се исфрли со лопатка.

Предлошка:Алатки

НаводиУреди

  1. „метла“Дигитален речник на македонскиот јазик