Мери Мендум (1945-2004), родена како Керолин Мери Бејтс, била британски ботаничар, таксономист и ботанички илустратор.[1][2] Голем број растителни видови биле опишани и именувани од неа, како и други именувани во спомен на неа. Медалот Мери Мендум се доделувал во нејзина чест за исклучителна извонредна ботаничка илустрација.[3]

Кариера уреди

Мендум била ботаничар, таксономист и ботанички илустратор; таа работела во Кралската ботаничка градина во Единбург. Таа презела ботаничка теренска работа на Филипините и Индонезија собирајќи примероци, објавувајќи ги и именувајќи ги. Во 1993 година, Мендум, под нејзиното име Керолин Мери Бејтс, ја добила наградата Џил Смитис за ботаничка илустрација.[2][4]

Видови именувани од или во чест на Мери Мендум уреди

Извор:[5]

 • Aeschynanthus arctocalyx Mendum & Madulid. Опишан и име објавено од Мендум и Мадулид во 1995 година.[6]
 • Aeschynanthus argentii Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 1999 година.[7]
 • Aeschynanthus batakiorum Mendum & Madulid. Опишан и име објавено од Мендум во 1999 година.[7]
 • Aeschynanthus batesii Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 2003 година.[8]
 • Aeschynanthus burttii Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 2003 година.[8]
 • Aeschynanthus citrinus Mendum & SM Scott. Опишан и име објавено од Мендум, Скот и Галовеј во 2006 година.[8]
 • Aeschynanthus curvicalyx Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 2001 година.[8]
 • Aeschynanthus elmeri Mendum. Пренесено на видот aeschynanthus, преименувано и објавено од Мендум во 2001 година.[8]
 • Aescyhnanthus lobaticalyx Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 2003 година.[8]
 • Aeschynanthus flavidus Mendum & P. Woods. Опишан и име објавено од Мендум и Вудс во 1997 година.[9]
 • Aeschynanthus intraflavus Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 1998 година.[10]
 • Aeschynanthus madulidii Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 2001 година.[8]
 • Aeschynanthus mendumiae DJMiddleton
 • Aeschynanthus oxychlamys Mendum
 • Aeschynanthus pseudohybridus Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 1999 година.[7]
 • Aeschynanthus roseoflorus Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 1998 година.[10]
 • Aeschynanthus sojolianus Mendum & LERGalloway. Опишан и име објавено од Мендум, Скот и Галовеј во 2006 година.[8]
 • Begonia mendumae M.Hughes
 • Callicarpa mendumiae Брамли. Именуван во спомен на Мери Мендум.[11]
 • Henckelia corrugata Mendum. Опишан и име објавено од Мендум во 2001 година.[8]
 • Nepenthes maryae . Во комеморација на Мери Мендум.
 • Rhododendron mendumiae Argent. Именуван во спомен на Мери Мендум.[12]

Публикации уреди

Статии во Единбург Журнал за ботаника :

Наводи уреди

 1. „Index of Botanists Harvard University Herbaria and Libraries“. Harvard University Herbaria and Libraries. Посетено на 21 November 2020.
 2. 2,0 2,1 „Record of the Proceedings of the Linnean Society of London for the 205th Session (1992-93)“ (PDF). The Linnean. 9:3: 34.
 3. „Botanical Images Scotia“ (PDF). Royal Caledonian Horticultural Society. стр. 4. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-12-02. Посетено на 2022-03-14.
 4. „The Jill Smythies Award“. The Linnean Society. Посетено на 22 November 2020.
 5. „ROYAL BOTANIC GARDEN EDINBURGH FLORILEGIUM: List of Plants“ (PDF). Посетено на 21 November 2020.
 6. Mendum, M.; Madulid, D. (November 1995). „Aeschynanthus arctocalyx, a new species from the Philippines“. Edinburgh Journal of Botany. 52:3: 343–345 – преку Cambridge University Press.
 7. 7,0 7,1 7,2 Mendum, M (July 1999). „Three new species of Aeschynanthus(Gesneriaceae)“. Edinburgh Journal of Botany. 56:2: 265–272 – преку Cambridge University Press.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 8,7 8,8 „International Plant Names Index (IPNI): Mendum, Mary (1945-2004)“. International Plant Names Index (IPNI). Посетено на 22 November 2020.
 9. Mendum, M; Woods, P.J.B. (July 1997). „Aeschynanthus flavidus (Gesneriaceae), a new species from Sarawak“. Edinburgh Journal of Botany. 54:2: 254–257 – преку Cambridge University Press.
 10. 10,0 10,1 Mendum, M (November 1998). „Notes on Aeschynanthus(Gesneriaceae) from Seram“. Edinburgh Journal of Botany. 55:3: 359–365 – преку Cambridge University Press.
 11. „Callicarpa mendumiae Bramley“. Plants of the World Online. Посетено на 22 November 2020.
 12. Argent, G.C.G. (2004). „New species and comments on Rhododendron (Ericaceae) from the island of Palawan, Philippines“ (PDF). Gardens' Bulletin Singapore. 56: 82.

Надворешни врски уреди