Менонитипротестантска верска секта која настанала во 16 век. Нејзините припадници проповедаат неспротивставување на злото, крштевање на возрасните луѓе, и стапување во брак само меѓу членовите на сектата.[1]

Наводи

уреди
  1. Карл ван Дорен, во: Теодор Драјзер, Америчка трагедија. Београд: Просвета, 1955, стр. VII.