Меденица

Поглед на врвот Меденица
Висина &100000000000021630000002.163 м
Место Македонија Македонија
ВенецБистра
Прво освојувањенепознато

Меденица — највисок врв на планината Бистра, неговата надморска височина изнесува 2163 метри[1]. Се наоѓа на западниот дел на главното планинско било на Бистра, во непосредната близина северно над селото Галичник. До него води добро обележана планинарска патека од селото Галичник, а може да се искачува и од селото Јанче во долината на Радика. Од врвот Меденица се пружа глетка на целата планина Бистра, Мавровското Езеро, Кораб, Дешат, Шар Планина и Стогово.

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. „Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (биолошка и пределска разновидност)“ (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. 2016. стр. 106. Посетено на 16 јануари 2024.