Марк Фридрихович Ермлер бил руски диригент. Се родил на 5 мај 1932 година, а починал на 14 април 2020 година.

БиографијаУреди

Марк Ермлер е роден во Ленинград во 1932 година. Неговите родители биле Вера Бакун која била дизајнер на филмски сцени и Фридрих Ермлер кој бил филмски режисер.[1] Започнал да учи да свири пијано уште на 5 години.

Неговиот прв диригентски настап во театарот Бољшој бил во продукција на Кавалерија рустикана во 1957 година. Неговите други важни оперски ангажмани се диригирање на првите изведби на последната опера на Сергеј Прокофиев, „Приказната за вистински човек“.

Ермлер бил особено забележан по диригирањето на балети. Тој диригирал со Лебедово езеро, Петрушка, Птицата оган, Заспаната убавица и Оревокршачката. Направил снимки на сите три од Чајковски балети и Прокофјев Ромео и Јулија со оркестарот на Кралската опера, Ковент Гарден. Станал главен гостин диригент на Кралскиот балет, Лондон, во 1985 година.

Ермлер починал по пробата со оркестарот на филхармонијата во Сеул.

Избрани снимкиУреди

  • Прокофиев - Приказна за вистински човек . Боshшој, 1961. повторно го издаде Чандос.
  • Прокофиев - Симфонија бр. 5 . Академски симфониски оркестар на Совјет-унија Мелодија. 33C10-09945-6. (ЛП)

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди