Македонска знаковна азбука

Македонската знаковна азбука е азбука со која се служи македонскиот знаковен јазик. Азбуката се состои од 31 знак што е еднакво на 31 глас во македонскиот јазик. Секоја буква има посебен знак и со нив се изразуваат основните елементи на знаковниот јазик. Карактеристично за знаковната збука е тоа што таа има два вида, односно знаковна азбука со една рака и знаковна азбука со две раце.[1]

Macedonian language in old cyrillic.svg
„Слогница речовска“

Македонистика
Знаковен јазик
Историја
Книжевност
Регулаторно тело
Дијалекти
Распространетост
Граматика:

Правопис и правоговор:

АзбукаУреди

Азбука со една ракаУреди

Знаците за буквите претставени со една рака се[1]:

Азбука со две рацеУреди

Знаците за буквите претставени со две раце се[1]:

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 „Знаковната македонска азбука на страницата на НСГНМ“. Посетено на 2010-10-14.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди