Мадем - средновековна топилница. Подолу од флотацијата на рудникот Саса, на растојание од околу 1 km, на левиот брег на реката Каменица има остатоци од топена оловна руда. [1]

НаводиУреди

  1. Коцо, Димче (1996).Археолошка карта на Република Македонија. Скопје: МАНУ. ISBN 9789989101069