Магдалена Фурстин

Магдалена Фурстин (1652–1717) била германска уметничка и рачна бојаџија.[1] Таа била од Нирнберг,[2] и била ученичка на Џон Фишер и Марија Сибила Мериан.[3]

Нејзиното име се појавило како илуминирач на чинии во познатиот кодекс на растителните примероци на Базилиус Беслер во градината на Ајхштат, на создавањето на истоимените студии на гравура и копијата на Андреа Вендрамин)[2] [4] Работела на книгата пет години,[2] а копијата на која работела моментално се наоѓа во Австриската национална библиотека во Виена.[5]

НаводиУреди

  1. Thunder, M. (2010-12-01). „Deserving Attention: Margaretha Helm's Designs for Embroidery in the Eighteenth Century“. Journal of Design History (англиски). 23 (4): 409–427. doi:10.1093/jdh/epq031. ISSN 0952-4649.
  2. 2,0 2,1 2,2 „PLAETZE\ART\HORTUS_INTERNETENSIS\hortus bambergensis“. kunstlinks.de. Посетено на 2020-03-06.
  3. The Repository of Arts, Literature, Commerce, Manufactures, Fashions and Politics (англиски). Printed, for R. Ackermann, by L. Harrison. 1812.
  4. „The Garden of Eichstatt“. Issuu (англиски). Посетено на 2020-03-06.
  5. Desmond, Ray (2003). Great Natural History Books and Their Creators (англиски). British Library. ISBN 978-0-7123-4774-7.