Лувенброи (германски:Löwenbräu) е пиварница во Минхен во сопственост на Анхојзер Буш. Името на германски значи „лавовски пијалак“. Повеќето пива од Лувенброи се продаваат приготвени според регулацијата за чистотата на баварското пиво од 1516 година.

Лувенброи во Минхен
Шише пиво од Лувенброи Хелес

ИсторијаУреди

Се верува дека Лувенброи бил основан околу 1383 година. Во 1524 година, во врска со имотот се споменува Јург Шнајтер, пивоварница на адреса 17 Лувенгрубе. Пиварницата за првпат била спомната во 1746 година во даночните списоци во Минхен. Амблемот со лав потекнува од фреска од 17 век во куќата за подготовка, на која е прикажан Даниел во јама со лавовите.

Дополнителна литератураУреди

  • Wolfgang Behringer: Löwenbräu. Von den Anfängen des Münchner Brauwesens bis zur Gegenwart. Süddeutscher Verlag, München 1991, ISBN 3-7991-6471-5 3-7991-6471-5

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди