Лира (музички инструмент)

Лира е жичен музички инструмент и е еден од најпопуларните инструменти во Стара Грција. Нејзина резонантска кутија е напревена од кора од желка. Учењето на лира во Атина било задолжително за сите млади. Покрај лирата, познати грчки инструменти се китара и аулос.

Античкиот жичени инструмент лира им бил познат на Сумерците, древниот Египет и кај други народи Блискиот Исток. Во древна Грција добива свој типичен облик, сличен на гитара, со 5-7 жици кои се трзале со прсти или перце.[1] Раширена e од 6. век пред новата ера, особено како инструмент на грчките поети и пејачи.

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Општа енциклопедија Југославенског лексикографског завода, свезак 5 (Л-Нигх), Загреб 1979., стр. 139