Лего (позната и како Лего Груп) — данско претпријатие и најголем производител на играчки во светот, кој е познат по своите класични играчки „лего коцки“. Тоа е модуларен систем во кој куќи и други работи може да се изградат од обоени пластични блокови. Денес, се продаваат посебни набори со запченици, фигури и други мали делови, кои можат да се соберат во предодредени модели. Зборот Лего потекнува од дански збор leg godt („игра добро“).

Лого на претпријатието

Историја

уреди

Компанијата е основана во 1932 година од страна на данецот Оле Кирк Кристијансен првично за производство на дрвени играчки. Во 1934 година тој го измислил името Лего како кратенка за "leg godt", дански за „игра добро“.

Во 1949 година беа воведени градежни блокови кои веќе личеа на денешните коцки. Првично христијаните ги нарекуваа своите дела „Автоматски врзивни цигли“. Овие беа обоени пластични коцки изработени од целулоза ацетат, чии врвови како и во денешните коцки, беа набиени со мозолчиња. Меѓутоа, долната страна беше целосно шуплива, што значи дека изградбите со овие модели на камења не беа многу стабилни. Ова прашање е решено со интегрирање на цевките во дното на камењата. Ова, исто така, овозможило камењата да се постават странично неутрализирани еден од друг. Овој принцип на спојување беше применет на 28 јануари 1958 година, кој истече во 1988 година.

 
Лего коцки 1949 и 1958

Дизајн и производство, материјал и компатибилност

уреди

Од своето воведување во 1949 Лего камења беа во сите варијанти првенствено беа дел од системот. Денешните Лего камења, и покрај сите промени во обликот, сè уште се компатибилни со камењата од 1963 година, под услов материјалниот целулоза ацетат кој се користеше до 1960-тите години да не се деформира премногу поради стареењето. Од 1963 се произведуваат Лего камења направени од пластичен Акрилонитрил-бутадиен-стирен кополимер (АБС). Транспарентни компоненти се состојат од Макролон, поликарбонат, полиамидни оски.

За боите, за првпат во 2004 година имаше некои промени (меѓу другото, се смени од "старо сива" во "ново сива").