Лахолм[1] е град во Шведска во округот Халанд, административен центар на комуната Лахолм.

Плоштадот во Лахолм

Население - 5835 жители. Градот е дом на музејот за цртање Лахолм.

Историјата на Лахолм како град датира од 13 век. Градот е основан на плодна земја и бил од стратешка важност. На денот на Петровден (29 јуни) таму се одржувале саеми. Во 19 век, Лахолм првенствено бил град на занаетчии. Во моментов, трговијата и транспортните услуги играат значајна улога во нејзината економија.

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. Nordic Council of Ministers, Nordic Council of Ministers; Statistiska centralbyrån, Statistiska centralbyrån (2013-12-11). „Age at retirement by educational background in Nordic countries“. Наводот journal бара |journal= (help)