Лаура Матилде Фитингхоф родена Лаура Матилда Бернхардина Ранстен (14 март 1848 – 17 август 1908) била шведска писателка, откако била отуѓена од нејзиниот сопруг. Таа била позната по нејзините книги за деца; особено Децата од Фростмофјалет, кој стана филм од 1945 година .

Животот уреди

Родена е во 1848 година. Нејзиниот татко, Јонас Бернхард Ранстен, бил свештеник и член на парламентот. Таа била израсната на голема фарма во Солетеа каде студирала астрономија, религија, литература,[1] латински, англиски, француски и германски јазик. Таа била една од петте девојки кои сите биле музички и студирале на Музичката академија во Стокхолм,[2] каде што живеело нејзиното семејство додека нејзиниот татко присуствувал на неговите парламентарни должности.[1] Нејзината сестра Малвина исто така ќе биде писателка, а нејзината мајка, Отилија Лофвандер, ќе остане запаметена по нејзината дарежливост за време на гладот од 1867-1869 година .[3]

Таа се омажила за Конрад Фитингхоф, кој бил богат стопанственик. Тие живееле во голема куќа во Екенхолм . Единственото преживеано дете на Фитингхоф, Роза е родено во парохијата Торсакер . Конрад бил снисходлив татко кој на Роза и подарил стадо ирваси и пароброд како подарок за крштевање. Меѓутоа, кога Роза имала осум години, семејното богатство исчезнало и тие се преселиле во помала куќа во Блекинге . Роза била посветена на нејзината мајка.[4] Бидејќи таа и Конрад биле отуѓени, таа прими станари и почна да заработува со пишување.[1] Нејзината прва книга била за пет сестри кои, како неа, живееле во викарство и се вели дека „Мал свет меѓу планините“ е првата книга на шведски за деца со нордиско опкружување. Нејзините следните книги обично биле наменети за жени и деца и како Мал свет меѓу планините тие честопати биле базирани на нејзините сопствени искуства. Нејзините илустратори на книги ги вклучија Џени Нистром и Хилма аф Клинт, а во 1891 година нејзиниот роман „ Варлуфт“ освои втора награда на литературен конкурс.[1]

Таа се приклучила на писателската асоцијација и станала дел од културната група на главниот град.[1] Таа живеела со друга писателка Матилда Рус со која ја изгради куќата Фурулиден во Стоксунд . (Ова подоцна ќе стане дом за одмор на жените откако двете ќе умреле.[5] )

Деца од Фростмофјалет била нејзината најпозната книга. Станува збор за седум сиромашни сирачиња кои патувале заедно со коза, нивниот извор на храна, во текот на 1860-тите во северна Шведска. Приказната била преведена на повеќе јазици; направени во филмот од 1945 година Barnen från Frostmofjället и козата Галспира, со текот на времето, ќе инспирираат награда за најдобар режисер за деца.[1]

Таа умрела во 1908 година, а нејзината ќерка Роза, која станала помошничка на нејзината мајка [4] продолжила да стане и писателка.[6] Роза платила за посмртните останки на нејзиниот татко за да им се придружи на Лаура во 1938 година [7] и нејзината последна книга Коњаницата на сеќавањата во 1948 година била извор за биографијата на нејзината мајка.[2]

Во 1927 година нејзината книга, Децата од Фростмофјалет, била преведена на англиски како Деца на Маврите од Сири Ендрјус .[8]

Здружението Лаура Фитингхоф присуствува на денот на нејзината смрт, 17 август, околу нејзиниот надгробен споменик во црквата Сулефтео . Спомен-каменот го платија нејзините обожаватели.[7]

Наводи уреди

 

Дополнително читање уреди

  • Laura Fitinghoff at Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „skbl.se - Laura Matilda Bernhardina Fitinghoff“. www.skbl.se. Посетено на 2020-01-29. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „mum“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. 2,0 2,1 „Fitinghoff, släkt - Svenskt Biografiskt Lexikon“. sok.riksarkivet.se. Посетено на 2020-01-29. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „laura“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  3. „skbl.se - Hilda Ingeborg Malvina Gabriella Bråkenhielm“. www.skbl.se. Посетено на 2020-01-29.
  4. 4,0 4,1 „L M E Rosa Fitinghoff - Svenskt Biografiskt Lexikon“. sok.riksarkivet.se. Посетено на 2020-01-29. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „rik“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  5. „Mathilda L Roos - Svenskt Biografiskt Lexikon“. sok.riksarkivet.se. Посетено на 2020-01-29.
  6. „Libris Katalogisering“. libris.kb.se. Посетено на 2020-01-29.
  7. 7,0 7,1 „Laura Fitinghoff uppmärksammades på dödsdagen“. allehanda.se (шведски). 2016-08-31. Посетено на 2020-01-29."Laura Fitinghoff uppmärksammades på dödsdagen". allehanda.se (in Swedish). 2016-08-31. Retrieved 2020-01-29. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „soc“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  8. Fitinghoff, Laura Matilda Bernhardina Runsten (1927). Children of the Moor (англиски). Houghton Mifflin.